Kultúrne dedičstvo je výkladnou skriňou SR, tvrdí Krajcer

25.12.2011 Bratislava

BRATISLAVA 25. decembra (WEBNOVINY) - Kultúrne dedičstvo je výkladnou skriňou Slovenska. “Je to oblasť, na ktorú by mal byť hrdý každý občan tejto krajiny a je to zároveň hodnota, ktorú sme povinní zachovať aj pre budúce generácie,“ povedal pre agentúru SITA minister kultúry Daniel Krajcer.

Za vyše rok a pol na čele rezortu kultúry sa výrazne sústredil práve na túto oblasť. Podľa jeho vlastných slov – “oblasť, ktorá bola desaťročia zanedbávaná“, čoho dôkazom sú kultúrne pamiatky, ktoré stále chátrajú.

Dobré vyhliadky pre podporu obnovy pamiatok sľubujú podľa Krajcera zdroje z európskych štrukturálnych fondov a z Nórskeho finančného mechanizmu. V rámci obnovy kultúrneho dedičstva, ale aj snahy Ministerstva kultúry (MK) SR o efektívne nakladanie s finančnými prostriedkami je významná digitalizácia kultúrneho dedičstva. Šéf rezortu kultúry ďalej v rozhovore pre SITA zdôraznil, že ide “o najväčší projekt, aký kedy bol, aký kedy bude v slovenskej kultúre“.

Pripomenul, že súčasný proces digitalizácie kultúrneho dedičstva zaznamenal výrazný posun a na konci novembra sa odovzdali všetky projekty a všetky žiadosti o nenávratné finančné prostriedky na tento účel. Považuje to za veľký úspech. “Ukazuje sa, že projekt, ktorý bol v zlom stave, keď sme preberali rezort, sme dostali do veľmi nádejného postavenia,“ tvrdí. Projekt digitalizácie kultúrneho dedičstva nie je len “dobudovanie alebo vybudovanie infraštruktúry pamäťových a fondových inštitúcií, čo je základný cieľ, ale sú to samozrejme aj zdigitalizované objekty a tie objekty najskôr treba upraviť a dostať do fázy digitalizácie," teda ich zrekonštruovať, zreštaurovať, upozornil minister zároveň.

Ministerstvo kultúry novému vedeniu rezortu po marcových predčasných voľbách odovzdá okrem iného rozbehnutý projekt obnovy hradov a hradných ruín, ktorý je historický, a to z hľadiska objemu financií z európskeho sociálneho fondu. "Okrem toho, že obnovujeme tieto pamiatky, tak aj osemsto nezamestnaných dostane možnosti získať prácu na isté obdobie," priblížil význam projektu Daniel Krajcer. V súčasnosti sa tiež dokončujú práce na výzve pre cestovný ruch, kde tretina finančných prostriedkov - 12 miliónov eur, ide priamo do obnovy kultúrneho dedičstva.

Pripravuje sa tiež výzva pre regionálny operačný program, z ktorého má prísť na obnovu kultúrneho dedičstva 70 miliónov eur a rokuje sa aj o získaní prostriedkov z tzv. Nórskeho finančného mechanizmu. Významne sa posilní aj dotačný systém. Tým, že sa podarilo zvýšiť rozpočet rezortu kultúry na rok 2012 príde viac zdrojov predovšetkým do dvoch oblastí - na program Obnovme si svoj dom a na program Umenie, dodal odchádzajúci minister kultúry.

 

Vyberte región

mark